Forumindex
Logga in Bli medlem Vanliga frågor Medlemslista Sök Forumindex


Fullkontrollstävling?!

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Övrigt
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2012-10-30 14:19:08    Rubrik: Fullkontrollstävling?! Svara med citat

Hej!
Jag läste Falko Fritz nya artikel på Hroarr (http://www.hroarr.com/why-fight-the-objectives-of-liechtenauers-fencing/) och blev lite inspirerad. Falko argumenterar för att en anledning till att Liechtenauerfäktningen blev så populär inte primärt var att det var ett bra system för att döda folk utan för att den uppfyllde adelns sociala behov av att duellera, mäta sina krafter och visa sin höviskhet – ungefär. Enligt Falko hade fäktningen alltså mer av en ”uppvisningsfunktion” än en slaktarfunktion. Han menar att det är i detta sammanhang man skall förstå manualkommentarer om att fäktningen har ”längd och mått”, d.v.s. att det handlar om att visa att man behärskar fäktningen och att man kan visa att man har timingen, behärskar avstånden, inte slår hårdare än man behöver etc. Även om jag inte håller med i allt Falko skriver så tycker jag att det är en kreativ och rolig analys som fick mig att fundera lite på alternativa tävlingsformer.

Nuförtiden är ju fullkontakt ”the shit” och för att klara hälsan kittar vi upp oss i värsta harnischfechten-stil så att vi kan veva på varandra utan att riskera alltför mycket. Jag gillar absolut fullkontakt och tycker att det är bra att det finns och utvecklas men vad tror ni om att även lansera ”Fullkontroll” som en sparrings och tävlingsgren. ”Fullkontrolls-fäktning” skulle mer handla om att premiera kompetent fäktning istället för att räkna poäng. Det skulle alltså vara mer av en bedömningssport. Man skulle ha mask, susp, ledskydd och handskar men i övrigt enbart heltäckande kläder som skyddar mot schnitt med taggiga svärd. Svärden skulle vara fedrar eller kanske t.o.m. bluntar, men absolut stål. Innan matchen får folk strippa och man kontrollerar/märker upp gamla blåmärken. Efter matchen granskar man igen och varje konstaterat nytt blåmärke ger minuspoäng till motståndaren. Man får fäktas som vanligt men man får inte skada den andre. Blåmärken ger som sagt minuspoäng och blödande sår/dyl. diskar automatiskt motståndaren. Man har en ringdomare som hyfsat godtyckligt bryter och startar om matchen när nån verkar ha fått in en träff samt på andra sätt motverkar grötighet och regelbrott i fäktningen. De tre sidodomarna gör dock inget annat än tittar på matchen och gör sig själva en uppfattning av vem som är mest dominant, har bäst koll på teknik, avstånd, timing etc., d.v.s. den som verkar vara den bästa fäktaren helt enkelt. Efter säg fem minuters kontinuerlig fäktning är matchen slut och domarna konfererar och röstar om vem som visat bäst fäktning och därmed vunnit. I domen räknar man in antal blåmärken på motståndaren, t.ex. att den som tillfogat flest blåmärken automatiskt förlorar oavsett hur bra denne fäktats.

Helst skulle denna ”fullkontrollsmatch” även viktas med resultatet från en separat huggtävling med skarpt svärd. Den slutgiltiga vinnaren skulle alltså vara den som fäktades med bäst kontroll och bäst teknik i både anfall och försvar utan att skada sin motståndare samt visade bäst korrekt huggteknik i huggmomentet.

Nu hör jag invändningen att vi inte är där än att vi kan bedöma vad som är bra fäktning men jag tror att vi ändå kommit tillräckligt långt och att ”fullkontrollstävlingar” skulle hjälpa oss att se och känna vad korrekt teknik egentligen är. Möjligheten till/risken för nepotism är naturligtvis större – att man medvetet eller omedvetet dömer till fördel för den som man gillar bäst eller som man fått för sig är den bättre fäktaren. Men kanske gör det egentligen inte så mycket om det innebär att man även utanför mattan tjänar på att bete sig ”höviskt och sjysst”. På så vis skulle allmän sportslighet och kamratskap premieras även på mattan – även om det naturligtvis bara handlar om på marginalen, det är ju fäktning som skall bedömas och inte personlighet.

Jag tycker i alla fall att en dylik återgång till hur vi fäktades med stål innan HEMA-jackornas intåg kunde ha många poänger. Jag föreställer mig att det skulle bli mindre av buffliga chansningar och mer av att med teknik och timing utnyttja enbart de öppningar där man ser att man hinner sätta en träff tillräckligt långsamt och kontrollerat för att den skall gå in. Sannolikt blir det också mer fokus på defensiva tekniker och möjligen mer binden och såna grejer. I rappirsammanhang kanske det skulle vara en öppning bort från problemet att domare inte hinner se huruvida stötar går in eller ej. I fullkontrollstävlan skulle det inte vara lika viktigt huruvida en stöt faktiskt nådde ända fram och träffade utan istället hur nämnda stöt ”sattes upp” och utfördes.

Vidare skulle fullkontrollstävlingar kanske klara sig undan kampsportsdelegationens hårda kontroll, bökiga ansökningsförfaranden och krav på dyra läkare. I bästa fall skulle alltså fullkontrollstävlingar också vara enklare att arrangera. Och allt detta alltså som ett komplement till fullkontakt, inte istället för. Man kanske kunde ha nån testvända på Vasaslaget? Vad tror ni?

P.S. När jag skall posta detta inlägg inser jag att vi kanske borde ha en rubrik som heter ”Tävling” där man kunde posta tävlingsrelaterade grejer som detta inlägg?! D.S._________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Övrigt Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.