Forumindex
Logga in Bli medlem Vanliga frågor Medlemslista Sök Forumindex


Stavar
Gå till sida 1, 2  Nästa
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Prylar!
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Erik SundbergRegistreringsdatum: 17 september 2009
Inlägg: 184

InläggPostat: 2009-11-12 00:52:55    Rubrik: Stavar Svara med citat

Har kikat lite på Swetnams text om stavfighting (tack Mika för tipset!), och är riktigt sugen på att testa på det. Då är ju frågan bara var man får tag på en lagom pinne runt sju-åtta fots längd, som dessutom håller. Någon som har en tanke eller idé?
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Erik Sundberg gjort Skicka personligt meddelande
Mika KeskitaloRegistreringsdatum: 04 november 2008
Inlägg: 853
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2009-11-12 14:57:20    Rubrik: Svara med citat

Det här skulle kunna vara något:
http://www.budo-fitness.cc/product_info.php?cPath=21_22_115&products_id=2538

Jag har dock försökt att beställa en sådan tidigare, men den kom aldrig utan hamnade bara på någon väntelista. Men det kan ju vara värt ett försök till.

EDIT: Det finns alltså i flera storlekar, bl.a. 2,2 meter.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mika Keskitalo gjort Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2009-11-12 15:42:08    Rubrik: Svara med citat

Åh, en stavintressent!

Efter brottningen är stav det vapen jag är mest intresserad av att lära mig. För egen del är jag dock i första hand intresserad av de tidigare och de tyska manualerna i ämnet. (Eftersom kopplingen till långsvärdsfäktningens principer då torde bli tydligare, inte för att jag har något emot yngre engelsmän… Det förefaller exempelvis finnas en skillnad i hur man håller staven mellan den engelska och den tyska traditionen.) ”Döbringer”-manuskriptets stavdel består bara i några korta meningar om att med stav fäktas man som med svärdet. Något liknande står i Gladiatoria där stavfäktningen enbart illustreras med en enda bild. Jag har därför lekt med tanken på att i ett första steg försöka tillämpa långsvärdets tekniker med staven för att se vad som händer. För lite mer stavspecifik teknik finns ju sedan Peter Falkners manuskript från slutet av 1400-talet. Sedan finns Christian Egenolphs manuskript från mitten av 1500-talet.

Stav har jag tidigare bara tränat så smått inom kinesisk stridskonst och då den såkallade ”dubbeländade staven”, en hyfsat lång stav där man använder båda ändar för attack. Längden på denna stav mättes genom att man sträckte upp sin ena arm längs den upprättstående staven och där man greppade med sin hand skulle staven sågas av. För mig blev det drygt 2m. I både ”Döbringer” och Silver sägs dock att staven skall vara ca 2,5 m, d.v.s. ungefär en armlängd ytterligare, åtminstone för mig. Den ”dubbeländade” staven skall vara både hård och flexibel. Det bästa vi hittade på den svenska marknaden var gardinstänger av ek. Inte optimalt ur säkerhetssynpunkt kanske, men det funkade. För den ”dubbeländade staven” var det även väsentligt att staven var slät eftersom man använda många ”glidande” grepp. De ”bo”-stavar som används inom japansk och ”okinawisk” stridskonst brukar vara avsmalnande mot ändarna och fungerar därför gissningsvis sämre för medeltida stavkamp.

För att komma igång tror jag att det bästa man kan göra är att knata iväg och köpa en 2,5m lång, vanlig rundstav. De är jättekassa – ger stickor i händerna och blir buckliga och går av när man slår ihop dem – men ger ändå ett första hum om vilka kvaliteter man önskar i nästa stav man (hyfsat omgående) köper._________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
Mika KeskitaloRegistreringsdatum: 04 november 2008
Inlägg: 853
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2009-11-12 16:20:59    Rubrik: Svara med citat

Det finns många olika längder på stavar som rekommenderas för stavar. Allt från de väldigt korta stavarna som syns i Paulus Hector Maiers manual till de pikliknande långa stavarna i Meyer (som även innehåller kortare stavar). Men hamnar man lite över 2 meter så börjar de flesta tekniker fungera (utom de som är specifika för den korta). De vanliga bo-stavarna är tyvärr för korta (ca 1.Cool. De bo-stavar jag kollat på i handeln (Budo-Nord) är inte avsmalnande även om jag har sett den varianten också (men på en begagnad kinesisk stav avsedd för kung-fu). Så på den punkten tror jag att man kan välja.

Rundstavar skulle jag inte rekommendera, i alla fall inte de vanliga varianterna av furu. De går sönder förrän man ens har hunnit börja träna (vi hann inte långt in i första träningen i Västerås förrän vi hade avverkat samtliga rundstavar). Dessutom är de alldeles för lätta för att ge någon känsla för strid med stav. Gardinstänger av ek låter ju i så fall bättre. Men det kanske går att få tag på rundstavar av ek eller ask?

På swordfish hörde jag rykten om att det skulle finnas någon som börjat tillverka stavar av ask. Men jag har tyvärr ingen kolla på vem det skulle vara och jag har inte lyckats hitta något om det på nätet.

Annars kan man ju kanske ge sig ut i skogen med en yxa... Wink

---

Vad gäller manualer så föredrar jag Meyers för att den innehåller så pass träningsvänliga serier. Falkners tror jag inte att jag har tittat på överhuvudtaget när det gäller stav så den kan jag inte uttala mig om.

EDIT: Vad gäller Falkner blev jag dock lite avskräckt av långsvärdsträningen på Swordfish. Om stavdelen är likadant upplagd så är det inget man ska inleda sin stavkarriär med!
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mika Keskitalo gjort Skicka personligt meddelande
Erik SundbergRegistreringsdatum: 17 september 2009
Inlägg: 184

InläggPostat: 2009-11-18 16:03:00    Rubrik: Svara med citat

Nu har jag hört mig för med några tjommar på gotland som slåss med stav, och tydligen ska ask fungera alldeles utmärkt (hur dom slåss är oväsentligt - det var hållbarheten jag var ute efter). Lite linolja för härdningen bara, så klarar sig trät från att spricka och flisa sig. Så snart jag får möjlighet ska jag göra ett testexemplar.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Erik Sundberg gjort Skicka personligt meddelande
Ola SjölanderRegistreringsdatum: 01 oktober 2009
Inlägg: 81

InläggPostat: 2009-12-10 10:36:18    Rubrik: Svara med citat

Eftersom jag råkade föreslå ledstång av björk igår på träningen så ringde jag snickeriet som gjorde mina.
Även obehandlade raka bitar var ganska dyra Sad
40mm björk 150:-/m
40mm ask 220:-/m

Smalare hade de inte.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Ola Sjölander gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2009-12-10 23:24:42    Rubrik: Svara med citat

När jag höll på med kung fu köpte jag en billig vitmålad gardinstång på IKEA för att se om den var någonting att ha. Jag har för mig att träslaget var björk. När jag sandpapprat bort färgen visade det sig att staven var ihopfogad av flera ca 20cm långa ”spillbitar”. Detta föreföll ju riskabelt ur träningssynpunkt. Dock upplevde jag staven som riktigt bra, åtminstone väsentligt mer hållbar än en vanlig rundstav. Limfogarna satt som berget och det gick att ”svikta” staven utan att den gick av eller sprack. Nu var detta några år sedan och jag kan inte svära på att IKEA konstruerar sina gardinstänger i björk på samma sätt idag, men har man ett starkt stavbegär samt 200:- över så kanske det kan vara värt att knalla över till IKEA och inhandla gardinstångsetet ”Täljare” för 199:- ( http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/40143894 ) Stången är på 2m. Jag är 174cm (har jag för mig) och min kungfu-stav på 205cm räcker mig till handleden om jag har armen sträckt rakt upp. Mikas tips om bostav på 2,2m för 298:- är dock sannolikt mest prisvärd.

Bifogar också exempel på bo-stavar från den svenska marknaden (Observera att bo-stavar är ca 180cm långa. Jo- och hanbo-stavar är väsentligt kortare!):

Bo stav i rödek standard
Bo stav ca. 182,5 cm/ Dia. ca. 3 cm.
245:-
http://shop.textalk.se/se/article.php?id=11180&art=2202921

12065-000
OBS!: Med konade ändar.
Ca.180 cm, dia.ca.3 cm.
270:-
http://sbisport.se/shop/contents/sv/p835.html

Budo Nord Bo Selected
Ca.183 cm.
Dia.ca.3 cm.
480:-
http://www.budo-fitness.cc/index.php?cPath=21_22_115

Hayashi Bostav Röd Ek Dragon 250 cm
Artikelnummer: 650-0250
250 cm, tillverkad i enkel standard kvalite
749:-/st
http://www.nicopiasport.se/se/art/hayashi-bostav-rod-ek-dragon-250-cm.php_________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
FarligastRegistreringsdatum: 01 oktober 2008
Inlägg: 482
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2009-12-11 12:59:22    Rubrik: Svara med citat

Tjena grabbar.

Tänkte bara rekommendera, för den händige att göra sin egen stav och få till den precis som man vill ha den. Jag har tidigare erfarenhet av att göra egna pilbågar och wastrar av hickory som jag köpt ganska så billigt från www.smedbergs.com. Han säljer hickory i plankor som lätt kan sågas upp och hyvlas till till önskad dimension. Jag ställer gärna upp och hjälper till om det är någon som vill gå ihop om en beställning och fixar givetvis till några stavar då jag länge funderat på att göra eget spjut och stav mm. Just nu går jag dock en smideskurs som begränsar min tid och ekonomi något fram till efter nyår (Varför jag varit mycket frånvarande på träningen den senaste tiden). Hör av er om intresse finns och hur många stavar det kanske lutar åt. Kanske föreningen också är intresserad._________________
-------------------------------------------
Thomas Nyzell.
-------------------------------------------
"Har man väl satt ned plogen
är det bara att plöja"
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Farligast gjort Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2011-09-23 00:05:18    Rubrik: Svara med citat

Efter Eriks yppade spjutintresse under onsdagsträningen tänkte jag återuppliva denna gamla tråd. Thomas, skulle du fortfarande kunna vara behjälplig i införskaffande och enklare tillsågning av några hickorystavar för spjut- och stavvift?_________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
Erik SundbergRegistreringsdatum: 17 september 2009
Inlägg: 184

InläggPostat: 2011-09-23 13:47:44    Rubrik: Svara med citat

Faktum är att jag går lite i tankarna att vänta nån månad tills saven har krypit ner från ungträden och ge mig ut i skogen för att se om man kan hitta nån lämplig ask. Sen är det mest att karva sig ner till rätt tjocklek.

Ska fråga lite snälla skogsägare först bara.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Erik Sundberg gjort Skicka personligt meddelande
FarligastRegistreringsdatum: 01 oktober 2008
Inlägg: 482
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2011-09-23 14:21:30    Rubrik: Svara med citat

Jag har en hickoryplanka hemma. Kan bli runt... Hmmm. 6st stavar kanske._________________
-------------------------------------------
Thomas Nyzell.
-------------------------------------------
"Har man väl satt ned plogen
är det bara att plöja"
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Farligast gjort Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2011-09-23 15:30:36    Rubrik: Svara med citat

Längd? Är det nån idé att försöka karva i hickoryn själv med hyvel och kniv eller skall man lämna sådant åt dem med en mäktig maskinpark istället? Vad vill du ha för en pinne samt evt arbete för att åtminstone få ned den till åtta kanter?_________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
FarligastRegistreringsdatum: 01 oktober 2008
Inlägg: 482
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2011-09-23 17:19:50    Rubrik: Svara med citat

Över 2m åtminstone. Jadu, 300-400 kanske. Ska kolla vad jag pyntade för plankan._________________
-------------------------------------------
Thomas Nyzell.
-------------------------------------------
"Har man väl satt ned plogen
är det bara att plöja"
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Farligast gjort Skicka personligt meddelande
Erik SundbergRegistreringsdatum: 17 september 2009
Inlägg: 184

InläggPostat: 2011-09-23 17:33:59    Rubrik: Svara med citat

Nästa helg har jag tänkt ta mig ut till Magnus W, där det faktiskt finns en tillräcklig maskinpark för stavtillverkning. Antingen om du vill sälja din planka Tomas eller så shoppar vi en från Knivsta snickeri.

Det kan nog bli en bra lösning, men det är nog fortfarande så att det bästa är att tälja ner en liten ask. Men det blir senare i höst som sagt.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Erik Sundberg gjort Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2011-09-23 20:49:20    Rubrik: Svara med citat

Thomas skrev:
Citat:
Över 2m åtminstone. Jadu, 300-400 kanske. Ska kolla vad jag pyntade för plankan.


Låter rimligt. Jag är intresserad av 1-2 pinnar över 2m i ett funktionellt träslag. Erik! - Vad kan man hitta i träslagsväg på Knivsta snickeri som kunde passa (t.ex. som inte slår sig för mycket), trodde mest att det var furu som gällde på såna ställen?!_________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Prylar! Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Gå till sida 1, 2  Nästa
Sida 1 av 2

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.07 sekunder att ladda.