Forumindex
Logga in Bli medlem Vanliga frågor Medlemslista Sök Forumindex


Kläder för träning och uppvisning
Gå till sida 1, 2, 3, 4  Nästa
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Prat
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2010-06-01 15:45:50    Rubrik: Kläder för träning och uppvisning Svara med citat

Eftersom jag kände att jag riskerade trådkapning så fortsätter jag diskussionen om kläder här. Jag tycker att den är intressant i sin egen rätt och det är ju också praktiskt om vi kan diskutera igenom det inför framtiden.

Vad gäller klädseln på slottsstråksdagen så uppfattar jag liksom Ege att det rört sig om förslag och spånande. Ege föreslog att vi skulle köpa blåa knästrumpor vilket i alla fall inte jag har något emot. Jag har dock inte haft en tanke på att för den skull köpa trekvartsbyxor utan tänkte knöla ned mina långbyxor i strumporna. Vad gäller kläder på uppvisningen har det ju varken fattats några beslut eller luftats så värst mycket kommentarer. Själv tycker jag att det är lite synd att diskussionen kommer igång så pass sent men nu är det som det är.

Som jag sagt tidigare gillar jag historiska kläder på historiska arrangemang och moderna kläder på andra arrangemang. Jag uppfattar Slottsstråksdagen som i huvudsak ett modernt arrangemang, det är inte del i någon medeltidsvecka eller historisk marknad. Detta är dock bara min personliga åsikt. För mig är det också mycket angeläget att jobba på att presentera verksamheten som en modern kampkonst/idrott. Historiska kläder skapar stämning och är snygga men har ingenting med teknikernas utförande att göra. I annat fall borde ju teknikerna förändrats över tiden i takt med modet. Vissa brottningstekniker tarvar dock ett bälte eller att man griper i kläderna vilket kanske kan motivera att alldeles vanliga träningskläder inte är optimala som HEMA-dräkt.

I presentationen av HEMA som kampkonst/idrott fyller historiska kläder ingen funktion som jag ser det. De historiska utövarna tränade i sin tids moderna kläder och vi tränar i vår tids. Vid historiska arrangemang har dock historiska kläder sin givna plats som jag ser det. Då är syftet med träning/uppvisning inte bara kampteknikerna utan också deras estetiska inramning. Beroende på hur anal man är kan man i såna sammanhang också fundera över om det är ok att tala modern svenska, ha moderna frisyrer eller att kvinnor deltar. OBS! Jag tycker inte så men det blir en konsekvens av en hårt dragen ambition till historisk korrekthet.

Vad gäller tankarna om en ”HEMA”-uniform så har jag inga problem med att man tränar i de kläder man finner lämpliga. I publika sammanhang skulle jag dock föredra om klubben kom fram till någon form av uniform med samma argument som Ege framför. Jag tycker dock inte att ”uniformsreglementet” skall vara så detaljerat utan att olika byxlängder m.m. kan rymmas inom uniformen så att alla får möjlighet att träna i kläder de trivs i. Annars kanske en bra kompromiss är att ha moderna kläder men samtidigt alvöron, huggtänder och vingar?
Smi8-14-1-05-51_________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
Mika KeskitaloRegistreringsdatum: 04 november 2008
Inlägg: 853
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-06-01 16:07:03    Rubrik: Svara med citat

Jag är helt för att man ska ha en standardiserad HEMA-klädsel. Detta har varit uppe på tapeten många gånger i olika sammanhang, men vi har inte nått i mål.

Vad gäller uppvisningar så är jag också för HEMA-uniform, men jag ser inget fel i att någon eller några har historiska kläder. Uppblandning är ok. Men om man bara skulle välja det ena så är jag mer för uniformen.

Men däremot är jag lite emot att man ska köpa sig en uniform som inte används annars. Varför ska man behöva lägga ut pengar för att frivilligt och gratis ställa upp på uppvisningar? Det ska inte behöva kosta att ställa upp för föreningen.

Så antingen ska uniformen alltid användas eller så finns det ingen uniform.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mika Keskitalo gjort Skicka personligt meddelande
FarligastRegistreringsdatum: 01 oktober 2008
Inlägg: 482
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-06-01 19:08:46    Rubrik: klädsel. Svara med citat

Min smak är enkel.

När vi presenterar eller visar upp oss som "Kampsport" ska vi presenteras med modern träningsutrustningar och skydd. Oavsett om vi har uniform eller ej.

När vi ombeds eller önskar göra någon slags historisk uppvisning så är ju historiska kläder mer lämpliga.

(Slottstråksdagen är lite både och eftersom museet gärna såg att vi hade historiska kläder. Då kan vi ju kombinera och köra mixat så blir alla nöjda).

Jag kan ju hålla med Ege om att det lätt kan se ut som en 9:e klass om det blir för spridda skurar, men de flesta verkar ju gilla svart och har ju klubb Tshirtar så då brukar det ju se ganska prydligt ut._________________
-------------------------------------------
Thomas Nyzell.
-------------------------------------------
"Har man väl satt ned plogen
är det bara att plöja"
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Farligast gjort Skicka personligt meddelande
Erik SundbergRegistreringsdatum: 17 september 2009
Inlägg: 184

InläggPostat: 2010-06-02 00:46:05    Rubrik: Svara med citat

Jag har inget emot att köpa träningskläder som är likadana som alla andras, och håller med om att en uniform vore bra. Men då gäller det att de också är tillräckligt bra kläder. Klubbtröjan fyller ju funktionen att den har ett gemensamt tryck. Problemet är att den fullständigt dryper av svett efter ett kort pass med nästan vad som helst, till skillnad från andra tröjor bättre lämpade för träning.

Samtidigt kan inte en uniform vara alltför dyr, eftersom det vore tråkigt att skrämma iväg folk med materialkostnader som kanske kan anses vara lite mindre roliga än att få köpa sin första waster.

Vad gäller historiska kläder håller jag med ovanstående kommentarer.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Erik Sundberg gjort Skicka personligt meddelande
Mika KeskitaloRegistreringsdatum: 04 november 2008
Inlägg: 853
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-06-02 08:28:00    Rubrik: Svara med citat

Nybörjargruppen bör vara undantagen klädkod oavsett vad annars beslutas. Det är mycket viktigare att de sparar ihop till en vettig waster och fäktmask.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mika Keskitalo gjort Skicka personligt meddelande
EgeRegistreringsdatum: 07 juli 2008
Inlägg: 597
Ort: Nolmyra, Björklinge

InläggPostat: 2010-11-10 19:22:53    Rubrik: Svara med citat

Tänkte jag skulle sparka liv i denna tråd igen!

Efter Swordfish så är jag full utav insperation och helt övertygad om att en uniform är det rätta!

Det var många människor och grupper som utmärkte sig och ingav stor respekt när dom klev upp i ringen eller bara sparrades eller var med på något utav passen. Att ha en klubbuniform i publika sammanhang utstrålar professionalism, respekt och sammanhållning enligt mig.

Att se alla rapir killarna plus Axel och Linnard i stål finalen fightas i sina svarta uniformer med knickers, knästrumpor och fäktmästarvästar såg förbannat bra ut.

Vi pratade lite om att skaffa oss tygmärken med klubbloggan, vi pratade om nya t-shirts och vi nämde även jackor/huvtröjor. Jag är en stor förspråkare utav knickers, knästrumpor och fäktväst för att det känns som det hör till fäktningen ända sedan Joachim Meyer svingade sina svärd.

Jag vet att vi står delade i denna fråga och att det kommer att bli svårt att komma överens om något exakt, men det vore kul om vi kunde försöka att dra åt samma håll i alla fall. Vad vi har på oss när vi tränar spelar ingen roll alls, men när vi visar oss för allmänheten skulle det se bra ut.

Ser vi till det stora så är vi nog tvugna någon gång i framtiden att komma överrens om en exakt uniform (enhetlig klädsel). Om vi någon gång vill bli erkända som kampsportare har vi nog inget val.

Själv är jag som sagt väldigt inspererad av alla snygga fäktare och har siktet inställt på en hel del nya saker i framtiden. Very Happy_________________
----------------------------
Fredrich von Demütigen
----------------------------
www.campmalloy.se
Swords don´t run out of bullets......
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Ege gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Mika KeskitaloRegistreringsdatum: 04 november 2008
Inlägg: 853
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-11-10 23:02:29    Rubrik: Svara med citat

Någon gång i framtiden så kommer säkert (mer eller mindre) enhetlig HEMA-klädsel, men det dröjer tills vi börjar ha egna tillverkare av skydd och kläder.

Skulle jag välja på vad som är snyggast så skulle jag gå på modern variant av Meyers klädsel med väst, pösig tröja, pösiga braller till knäna och knästrumpor. Men det är inte det mest praktiska i alla lägen, t.ex. är det lite svårt att skydda överarmar i den utstyrseln.

Det är ju också lite problematiskt att man har olika grejer på sig vid olika moment, t.ex. sparring, träning och när man dricker öl på event. Det kräver en klädsel som kan anpassas.

Jag håller med om att rapirfäktarna såg bäst ut som grupp iom västarna. De är dock rätt dyra och inget vi kan kräva att alla köper.

Vad jag verkligen skulle vilja ha är riktigt bra munktröjor som t.ex. Boarstooth skolan har. Det ser riktigt bra ut i puben efter fighterna Smile

---

Men jag är på om ni bestämmer en snygg uniform. Dock kräver jag som Erik att det är kvalité. Jag vill inte sätta på mig klubbens t-shirt för den känns vidrig att ha på sig.

Dessutom tycker jag att klarblå knästrumpor är fula Rolling Eyes
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mika Keskitalo gjort Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2010-11-10 23:57:28    Rubrik: Svara med citat

Citat:
Jag vill inte sätta på mig klubbens t-shirt för den känns vidrig att ha på sig.


Ja T-shirten blev ju en fet miss... - totalt olämplig som träningsplagg, men man lär sig av sina misstag! Skall bli kul att se hur en HEMA fäktare kommer att se ut om säg tio år._________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
EgeRegistreringsdatum: 07 juli 2008
Inlägg: 597
Ort: Nolmyra, Björklinge

InläggPostat: 2010-11-11 10:36:31    Rubrik: Svara med citat

Hur tycker vi att vi skall se ut i publika sammanhang, då!?

-Skall vi se ut som en 9:de klass på frilufsdag, eller inte?

-Vill vi ha en en enad klädsel?

-Knickers, kortbyxor eller långbyxor?

-Knästrumpor eller inte? om vi skall ha det, vilken färg? (jag köpte min blåa på eget bevåg för att det matchade loggan, inget som klubben bestämt.) Finns ju lite att välja på! http://www.stadium.se/sport/lagsport/fotboll/067920/nike-park-game-ii-sock

-Om några av oss börjar köpa fäktvästar, skall vi hålla oss till svart då?

-Om vi köper in patchar, skall vi sätta dom på ett visst ställe? Bröstet, vänster arm, låret, masken?

Det handlar inte om att vi alla måsta köpa exakt likadana kläder och utrustning av samma märke utan om att ha en viss riktlinje till att börja med, i framtiden kan vi då säga till nybörjare att så här är det, köp det här! om te.x Björn hade sagt åt mig vad jag skulle ha på mig när jag började för att det var klubbens policy så hade jag fixat det, helt enkelt..
Det är ju inte så ofta vi visar upp oss publikt så det kanske kan var så att dom största motsåndarna kanske kan bjuda till på dom få tillfällena.

Vi är den näst största föreningen i Sverige, vi är duktiga och gör bra ifrån oss på olika sätt, så det vore nice om vi såg bra ut oxå.

Exempel!
Vi hyr en budohall med mattor i Uppsala för att ha en klubb tävling, kommer vi då dit i enad klädsel och likvärdig utrustning inger vi repekt och ett seriöst intryck, likt andra kamsportare gör, det skulle ju se mycket bättre ut än om vi kom som ett gäng 9:de klassare Wink_________________
----------------------------
Fredrich von Demütigen
----------------------------
www.campmalloy.se
Swords don´t run out of bullets......
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Ege gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Mika KeskitaloRegistreringsdatum: 04 november 2008
Inlägg: 853
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-11-11 11:30:15    Rubrik: Svara med citat

Ege skrev:

-Knickers, kortbyxor eller långbyxor?


När jag och Björn hade föreningen så försökte vi genomföra en standard på att man skulle ha knälånga svarta braller (gärna lite pösiga). Det är snyggt eftersom det påminner om Meyer på ett modernt sätt. Problemet visade sig vara att de går och kommer i mode inom träningskläder så ibland är de riktigt svåra att få tag i. Materialet är dessutom viktigt eftersom man inte vill att de ska spricka i brottning vilket gör det ännu svårare att hitta bra sådana. Men om vi skulle kunna få tag på en pålitlig och långsiktig leverantör så vore det klart intressant.

Långbyxor är enklare eftersom det alltid verkar finnas på marknaden. Där finns dessutom en mängd olika tillverkare, färger och material att välja mellan.

En tanke vore att använda braller med någon form av lår-/höftskydd. Det är ju många fäktare som använder sådana. De är oftast även kortare.

En annan tanke jag är lite inne på är att köpa sportfäktningsbyxor eftersom de faktiskt ska tåla en stöt från en rapir som gått av vilket vanliga träningsbyxor inte gör.

Ege skrev:

-Knästrumpor eller inte? om vi skall ha det, vilken färg? (jag köpte min blåa på eget bevåg för att det matchade loggan, inget som klubben bestämt.) Finns ju lite att välja på! http://www.stadium.se/sport/lagsport/fotboll/067920/nike-park-game-ii-sock


För min del innebör strumpor något av ett problem eftersom de inte funkar med mina skor Smile Jag ska dock köpa ett par andra skor också, återigen för att de ska tåla en rapir som går av. Antagligen blir det sportfäktningsskor (som bara verkar finnas i vitt Crying or Very sad ) eftersom de har ett inbyggt skydd.

Skälet att jag är inne på sportfäktningsskydd så mycket är att jag misstänker att det förr eller senare kommer bli krav på att ha kläder som tål en avbruten rapir i rapirturneringar. Antagligen sker det väldigt snabbt efter den första olyckan....

Ege skrev:

-Om några av oss börjar köpa fäktvästar, skall vi hålla oss till svart då?


Sportfäktningsvästar finns bara i svart och vitt (vad jag vet). Och det är bara de svarta (instruktörsvästarna) som är intressanta för oss så då är valet enkelt. Men om man ska ha andra typer av västar så kanske det finns andra färger.

Ege skrev:

-Om vi köper in patchar, skall vi sätta dom på ett visst ställe? Bröstet, vänster arm, låret, masken?


I röven Smile

Inte masken, men annars bryr jag mig inte. Finns det någon standard?

Ege skrev:

Det handlar inte om att vi alla måsta köpa exakt likadana kläder och utrustning av samma märke utan om att ha en viss riktlinje till att börja med, i framtiden kan vi då säga till nybörjare att så här är det, köp det här! om te.x Björn hade sagt åt mig vad jag skulle ha på mig när jag började för att det var klubbens policy så hade jag fixat det, helt enkelt..
Det är ju inte så ofta vi visar upp oss publikt så det kanske kan var så att dom största motsåndarna kanske kan bjuda till på dom få tillfällena.


Tycker det låter klokt att gå steg för steg mot något enhetligt.


Andra saker att fundera på:
- Vit/svart mask?
- Har vi någon som kan måla maskernas nät? Det är ju asballt
- Långärmad/kortärmad tröja? I rapir är det nog nästan krav på långärmad. Kanske ska gå att använda båda?
- Träningsoverall? Den kan man ha på sig när man tränar på gym etc. Då syns föreningen och vi får reklam. Samma sak med de där supercoola munkjackorna som vi ska ha Wink
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mika Keskitalo gjort Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2010-11-11 13:03:41    Rubrik: Svara med citat

Det har varit mycket prat om Meyer här men jag skulle föredra Paulus Kal-stilen - naken med vita tangatrosor!_________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2010-11-11 13:06:22    Rubrik: Svara med citat

Citat:
Samma sak med de där supercoola munkjackorna som vi ska ha


Har vi inte sådana redan, den som vill? Bl.a. Ege har ju beställt vårt svettiga ryggtryck på en svart hoodie. Eller är det några extra specialcoola munkjackor du talar om?_________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
EgeRegistreringsdatum: 07 juli 2008
Inlägg: 597
Ort: Nolmyra, Björklinge

InläggPostat: 2010-11-11 13:26:39    Rubrik: Svara med citat

Jag tro att Mika vill ha en cool hoodie bara, den jag har kostar onödigt mycket, men helt klart tycker jag att vi kan ta fram en hoodie och använda upp dom sista märkerna som vi har.

Knickers byxorna Mika pratar om är dessa, finns med och utan skydd. Det som talar för dessa är att dom är billiga och har stretchtyg i grenen, det är väldigt många fäktare som har dessa.
http://www.stadium.se/sport/lagsport/fotboll/044666/point-zero-soccer-pant-sr
http://www.stadium.se/sport/lagsport/fotboll/052883/point-zero-gk-knickers-sr
Jag har varit på väg flera gånger att köpa dessa men det har alltid varit slut på min stl.

Jag skulle kunna tänka mig gula strumpor.

Jag har utrustning för att måla maskerna.

http://www.tryckt.se/huvudlank.asp?id=492
http://www.sydsport.com/index.php?cPath=107_230&osCsid=371a4320aec4ea536f69789b4715e71b_________________
----------------------------
Fredrich von Demütigen
----------------------------
www.campmalloy.se
Swords don´t run out of bullets......


Senast ändrad av Ege den 2010-11-12 09:26:24, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Ege gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Axel PetterssonRegistreringsdatum: 15 november 2008
Inlägg: 14
Ort: Göteborg

InläggPostat: 2010-11-11 16:29:29    Rubrik: Svara med citat

Hej UHFS! Först och främst tack för all feedback vi fått från er ang. Swordfish, vi suger upp den som slovaker suger upp spriten. orkar ni får ni gärna maila över sånt som ni inte skrivit här (jag har snackat med flera av er under swordfish men ni får görna friska upp minnet lite).

Tack också för att ni ställer upp och hjälper till med tävlingar etc, det är ett grymt bra stöd för oss, tack också för att ni ställer upp och sparkar rumpa i sagda tävlingar Very Happy.


Ang. kläder, GHFS köpte in fotbollsmålvaktsbyxor som Ege länkat till med vår logga på, det blev runt 200kr/byxa om man beställde 20st eller så, vi beställde från www.hasselberga.se. Målvaktsbyxorna är bra för att de ser historiskt moderna (vilken term!) ut, de stretchar i grenen och de finns alltid tillgängliga, till ett hyfsat pris. Det var även därifrån vi beställde tygmärken, t-shirts, bandanas etc. Vi beställde samma t-shirt i olika färger, lite med tanken att vår logga skulle bli som Nike-loggan, som kan finnas på massa olika kläder/varor men ändå kännas igen.

Jag har även ett par svarta fäktbyxor som är nice (från PBT fencing i Ungern), de är väldigt stiliga, problemet med dom är att dom är dyra och varma, vill man dessutom ha någon sorts höftskydd typ bandyshorts när man kör med stål så får de inte plats innanför fäktbyxorna=mad max-look. fotbollsmålvaktsbyxor kan man köpa i flera olika storlekar.

Några av oss i klubben har även vår SWEDEN-tröja, som ni kanske har sett. Vi beställde dom från

http://www.spreadshirt.se/herrar-C59D1

(leta efter "träningsjacka herr"), vi har SWEDEN + första namnet i förnamnet och hela efternamnet på ryggen (på bröstet har vi klubbloggan):Ambitionen var att vi skulle inspirera andra klubbar att skaffa samma tröja fast såklart i valfri färg färg och med deras egen klublogga på bröstet, det skulle visa sammanhållning samtidigt som olika klubbar stod ut (ungefär som Ege snackar om, olika detaljer, men i samma riktning), den tröjan kostade 525kr för 7st inkl tryck o frakt, skaffa gärna sådana för UHFS Wink

Ser fram emot att få se nya modet i Uppsala i februari,

/A
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Axel Pettersson gjort Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Mika KeskitaloRegistreringsdatum: 04 november 2008
Inlägg: 853
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-11-11 16:52:02    Rubrik: Svara med citat

Ege skrev:
Jag tro att Mika vill ha en cool hoodie bara, den jag har kostar onödigt mycket, men helt klart tycker jag att vi kan ta fram en hoodie och använda upp dom sista märkerna som vi har.


Hoodie är en av de viktigaste plaggen att få helt rätt. Det viktigaste är att det måste finnas "tyngd" i både jackan och speciellt i huvan. Ege's hoodie är lämplig för tonårspojkar och wannabes, men saknar helt den tuffa tyngden som jag är ute efter. Jag är rätt nöjd med de GASP jackor jag har eftersom just huvan har lite rå power i sig. En riktigt tung huva inger respekt och en känsla av kraft Cool

PS: Inte helt 100% seriöst inlägg, men nästan
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mika Keskitalo gjort Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Prat Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Gå till sida 1, 2, 3, 4  Nästa
Sida 1 av 4

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.08 sekunder att ladda.