Forumindex
Logga in Bli medlem Vanliga frågor Medlemslista Sök Forumindex


Fys-träning
Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Prat
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Mika KeskitaloRegistreringsdatum: 04 november 2008
Inlägg: 853
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-11-08 20:40:20    Rubrik: Fys-träning Svara med citat

Vi snackade lite om fys-träning i bilen på väg tillbaka från Swordfish så jag tänkte fortsätta diskussionen här.

Jag har ju då och då (mer eller mindre diplomatiskt Smile ) luftat mina åsikter om fys-träning i samband med svärdsträning. Men om det nu är någon som mot förmodan missat det så sammanfattar jag:

- Uppvärmning: Som jag ser det så har uppvärmning ett enda syfte och det är att få upp pulsen något för att få ut friskt blod (med syre och näring) till muskler och leder. Allt annat utöver det är slöseri med tid och energi. Jag tycker också att uppvärmning med fördel kan göras i samband med någon form av färdighetsträning för att ytterligare öka effektiviteten. Den bästa fäktningsuppvärmning jag känner till är att göra lite drillar, från långsam hastighet till snabb.

- Töjning: Har två syften. Ett skäl är att få muskler att slappna av. Det syftet har man dock ingen större nytta av i samband med träning (varken före, under eller efter). Det andra skälet är att förlänga muskler vilket ökar rörelseomfånget och därmed vigheten och det främjar även andra egenskaper som t.ex. styrka. Problemet är dock att töjning inte ger någon stor effekt om det görs i samband med träning utan det ger bäst resultat om det görs separat. Att töjning skulle minska träningsvärk är en myt om man ska tro de undersökningar som gjorts. Men om man tycker det är skönt att stretcha efter träning så kan man så klart göra det.

- Styrketräning: Slösar på tid och energi som skulle kunna användas till fäktningsträning. Det är direkt kontraproduktivt att göra styrketräning före eller under ett pass eftersom den energin skulle kunna användas i träning. Däremot finns det en poäng i att göra det efteråt för att ta ut det sista ur sina muskler även om det är lite tveksamt efter så långa träningar som vi har (finns inte mycket kvar i kroppen som kan användas till att bygga på musklerna med).

Min slutsats är alltså att fys-träning inte är effektivt eller produktivt i samband med fäktningsträning. Vill man bli en bra fäktare så behövs all tillgänglig tränartid till att träna upp sina fäktningsfärdigheter. Fys-träning behövs också, men det bör göras separat.

Argumentet mot mitt resonemang är att de flesta inte tränar något vid sidan om fäktningsträningarna och att man därför måste kombinera både fys och fäktning. Det tycker jag är väldigt synd för det gör att man inte ens får 50% av båda utan det blir typ 40% av båda eftersom de stör varandra.

I bilen så kom det fram att det (i alla fall hos vissa) fanns en tanke på att kanske börja träna lite vid sidan om. För att underlätta detta så skulle vi kunna ha en genomgång av lämpliga övningar. Jag är utbildad till och jag har jobbat som massageterapeut och styrketräningsinstruktör så jag har en hel del övningar som jag skulle kunna dela med mig av. Jag har också utövat mycket yoga tidigare (men fuskat mycket de senaste två åren Embarassed ) så jag skulle även kunna visa lite sånt. Vi skulle kunna ta fram ett lämpligt program som är anpassat för fäktare och som kan köras hemma utan så mycket utrustning. Då kanske vi skulle kunna minska ner (eller helst ta bort) fysen från fäktningspassen och i stället köra ett fys-pass en eller två gånger per termin så att alla får en påminnelse om övningarna. Det finns ju säkert fler som har bra övningar också så vi skulle kunna ha det som en slags workshop.

En annan bra poäng som togs upp i bilen var att man skulle kunna förlänga den fria tiden på slutet så att de som vill sparra/fäktningsträna kan göra det medan andra styrketränar eller stretchar. Då skulle de som vet att de fuskar med fys kunna göra det i samband med träningen så att det i alla fall blir av någon gång.

Ett annat förslag är att bilda träningsgrupper. Gå ut och jogga i grupp eller gå till gymmet tillsammans. Det är både nyttigt och trevligt och många kan behöva lite sällskap för att det ska bli av.

Ok, då har jag luftat mina åsikter återigen Smile Men den här gången hade jag i alla fall några konstruktiva förslag också Shocked
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mika Keskitalo gjort Skicka personligt meddelande
MagnusRegistreringsdatum: 24 september 2008
Inlägg: 686
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-11-08 22:42:28    Rubrik: Svara med citat

Vad gäller uppvärmning tycker jag det låter väldigt bra om vi jobbar fram ett antal drillar som kan användas för att värma upp större delen av, eller helst hela, kroppen. Om drillarna är bra, även ur teknisk synvinkel, gör det ju ingenting om det blir precis samma drillar varje gång.

Töjning har jag inga synpunkter kring.

För min del tycker jag att det har varit bra att ha fysträning under passen. Har saknat det litet på sistone. Men det beror ju kanske på att jag inte tränar någonting vid sidan av (dåligt, dåligt). Men att ha det som frivillig del av slutet av passen, eller söndagspasset, är ju ett bra alternativ. Då kan ju de som är sugna ta ett hörn och köra några övningar. Men det är ju alltid bra att få uppslag på bra saker som kan göras antingen under träning eller hemma.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Magnus gjort Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2010-11-08 23:20:19    Rubrik: Svara med citat

Det här är en skoj diskussion i min smak, tack för den! Jag hoppas att fler än Mika, Magnus och jag vill bolla lite åsikter ang. detta. Jag kan tycka att det mesta av det Mika säger låter rimligt men frågan blir då hur föreningen bäst skall ställa sig till olika uttryck av fysträning för att medlemmarnas skiftande önskemål bäst skall mötas.

Några reflektioner:

1) Med åren har jag insett att min syn på fysträning till mycket stor del präglats av mina år i en kung fu-klubb vars ledare – har jag förstått i efterhand – huvudsakligen tränade oss enligt sina militära erfarenheter från den Taiwanesiska krigsmakten och inte enligt någon ”gammal mystisk tradition”. Utöver själva teknikträningen bestod träningen således av en massa fys och särskilt så kallade ”spirit-pass”. All fysträning handlade egentligen om ”spirit-träning” – att aldrig ge upp oavsett hur mycket kroppen säger nej. Det gjordes armhävningar, det lyftes stockar, det hoppades på magar (som en del av er fått erfara), det krälades i brännässlor och i iskalla vattenbryn mitt i natten… -ja, ni förstår själva…

Jag kan inte se att det riktigt fanns någon fysiologisk tanke om funktionell muskeluppbyggnad bakom detta, men attan vilket hårt psyke man fick och vilken vilja och ork man hade! För mig är fys därför i mycket ett ”hjärta som ett lejon”-argument (Paulus Kal) på det sätt jag utvecklade lite i min fysträningsartikel som tidigare fanns på hemsidan.

Som glad fys-amatör har jag således inga fysiologiska argument för att man skall ha fys i den ena eller andra formen i samband med fäktningsträningen. Även om jag i mån av inkomst emellanåt tränar på gym eller lyfter vikter hemma så är jag dock en anhängare av tidsargumentet. Jag vill ha fys när jag ändå har tid att träna! Dessutom vill jag helst känna mig slutkörd efter en träning (vilket dock även kan åstadkommas genom sparring).


2) Det skulle vara intressant att höra hur göteborgarna resonerar. De verkar ju köra rätt hårt på fysträning i samband med fäktningsträningen!?


3) Sist en reflektion som kanske borde kommit först – gör vi så himla mycket fys egentligen? Några armhävningar och sit ups under uppvärmningen och lite olika typer av ”bök” under söndagens brottningsdel, men är det så mycket mer – eller är det det som är för mycket?


Min uppfattning (som naturligtvis kan vara fel) är att merparten av föreningens medlemmar är ungefärligt nöjda med fysinslaget i träningen som det ser ut nu. Om jag inte missminner mig har Magnus, Ingela och Johan gett uttryck för en önskan att ha något mer fys medan Mika och Ege hellre ser mindre eller ingen fys. Rätta mig om jag har fel!

Jag tycker att det låter som en jättebra idé om Mika vill ta fram ett träningsprogram anpassat för fäktare! Det skulle vara askul! Jag tror dock att den mest sannolika lösningen är att fysen på något sätt blir kvar i den reguljära träningen. Detta p.g.a. att folk kanske inte har tid att träna så mycket utanför fäktningen samt att det är lättare att träningen blir av när man tränar tillsammans än själv hemma på kammaren. Att förlänga den fria tiden på slutet tycker jag låter som ett bra förslag. Kanske kunde vi generellt tänka om undervisningen så att den instruktörsledda teknikträningen blir kortare och mer fokuserad och att denna sedan följs av gruppindelad träning efter intresse. Kanske börjar vi bli så pass många i föreningen att det är möjligt att göra sådana uppdelningar? Ur tränarperspektiv skulle jag dock inte tycka att det var så värst kul att förbereda t.ex. ett fys-pass för att sedan upptäcka att just den kvällen är ingen intresserad av det. Men det är väl ett mindre problem. Sen kan man ju naturligtvis spontanfysa i grupp men det tror jag inte så mycket på._________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
Mika KeskitaloRegistreringsdatum: 04 november 2008
Inlägg: 853
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-11-08 23:22:15    Rubrik: Svara med citat

Jag har alltid tyckt att den bästa drillen är den fria drillen. Men jag vet att det kan vara svårt att komma igång med det om man inte har något att utgå ifrån. Dock tror jag att de flesta i fortsättningsgruppen har tränat länge nog för att klara av det bara ni släpper loss och testar ett par gånger.

Men vi skulle ju kunna testa att utgå ifrån Montante-drillarna. Dom innefattar rätt mycket stora yviga rörelser och inga plötsliga stoppar (vilket kan vara jobbigt för en kall led). De är ju dessutom historiskt förankrade. Skulle det kunna vara något? Vi var ju några stycken som var på montante-passet så vi skulle kunna samarbeta lite för att komma ihåg dom. Dessutom finns manualen på nätet så jag skulle kunna kolla upp någon till varje gång.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mika Keskitalo gjort Skicka personligt meddelande
EgeRegistreringsdatum: 07 juli 2008
Inlägg: 597
Ort: Nolmyra, Björklinge

InläggPostat: 2010-11-09 10:03:07    Rubrik: Svara med citat

Jag håller nog med Mika i allt han säger i sitt första inlägg! Mikas idér om att hitta på övningar som vi kan anväda oss utav hemma låter som ett riktigt bra förslag. Jag litar på Mika när det gäller vad som är bra eller inte angående träning, för det har jag inte en aning om.

Det är väl inte direkt någon hemlighet att jag inte gillar fys, först är det väl för att jag är jävligt lat och sedan för att jag tycker att det är waste of time.
Jag kämpar som en gris för att få ihop allt med hem, fru och barn bara för att få chansen att komma in till stan och träna fäktning så mycket det går, vilket jag inte lyckas med allt för ofta, tyvärr. Sad Så för min del blir det ju jäkligt klart att jag vill få så mycket svärds tid som möjligt.

Man behöver ju inte vara rymdfysiker för att förstå att man i slutändan blir en bättre fäktare om man har bra fys, men jag tycker att det skall vara frivilligt och inte påtvingat.

Att ha en uppvärmning i någon form av flow drill, där man rör sig mycket med hela kroppen skulle räcka bra för mig, då blir jag ju både varm och bättrar på mitt reflex minne, kanske hitta på någon drill där vi lär oss att blocka efterslagen!?_________________
----------------------------
Fredrich von Demütigen
----------------------------
www.campmalloy.se
Swords don´t run out of bullets......
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Ege gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Mika KeskitaloRegistreringsdatum: 04 november 2008
Inlägg: 853
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-11-09 10:35:36    Rubrik: Svara med citat

Jag tar tillbaka mitt förslag om Montante. Tänkte vidare på det och kom fram till att det är för komplicerat för att fungera som uppvärmning. Det skulle bli för mycket instruerande och fumlande för att pulsen skulle gå upp.

Fria drillar följt av enklare övning tror jag nog det bästa alternativet jag kan komma på just nu. Det ger svärdsfärdigheter samtidigt som det ger uppvärmning. Ett par av övningarna som jag fick med mig från rapiren skulle nog funka. Ska vi testa?

Funderar även på om man skulle köra uppvärmningen från yoga (solhälsningen) under några pass. Det tar bara ett par minuter men ger både styrka, töjning, balans och värmer upp kroppen på ett skönt sätt. Det ger ingen direkt fäktningsträning, men det vore en bra grej att ta med sig hem och kunna använda för hemträning. Inget att ha som standarduppvärmning men ett par gånger för inlärning och någon gång då och då som påminnelse kanske. Helt beroende på intresse.

---

Svar på Kennys inlägg (som jag missade tidigare)

1. Jag köper helt Spirit-tänket. Jag känner mig dock lite för gammal för sånt Wink och även om jag skulle vilja träna på ett sådant sätt så vill jag inte göra det i samband med fäktningen utan separat.

2. Vet inte hur de tänker numera men tidigare resonerade de på samma sätt som du och många andra, dvs att man var tvungen att ha fys i samband med fäktning eftersom det var så många som inte tränade fys annars. Jag tror dock att de har haft rena fys-pass också.

3. Nej, det är inte så himla mycket. Det är inte mängden som jag egentligen vänder mig emot utan slöserin med tid och energi. Varje armhävning tar bort tid och energi som jag kunde använt för att svinga svärdet. Armhävningen ger mig heller inget eftersom det är för lite för att bygga på styrkan. Det är tillrädkligt för att försämra fäktningsträningen men för lite för att förbättra min fys. "Waste of time" som Ege uttryckte det och jag gillar inte att slösa bort den tid jag har för att träna i en stor hall med bra takhöjd och med andra fäktare. Armhävningar kan jag göra hemma i vardagsrummet och då kan jag göra så många att det ger mig något och även kombinera med vettig mängd kost. Tränar man inget annat så blir situationen givetvis en annan.

---

Jag tror att det vore en win-win att lägga frivillig fys på slutet. Det ger mer för de som gör fys (eftersom musklerna redan är trötta från fäktningen så blir det lättare och effektivare att ta ut det sista vilket leder till styrkeökning) och det ger mer för de som vill fäktas. Dock måste man se till att få ett snabbt näringsintag efteråt eller om man verkligen vill få resultat så ska man nog ta i sig lite protein/energi under passet.

Jag är tyvärr ingen expert på kost (ingick inte i min utbildning) men en del har jag snappat upp och rent styrketräningsmässigt så är våra pass för långa vilket också talat emot att ha fys i dom. Det vore faktiskt inte fel att ta en gainomax eller något dylikt under passen (tänker speciellt på söndagspassen).
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mika Keskitalo gjort Skicka personligt meddelande
mikkoRegistreringsdatum: 19 september 2010
Inlägg: 322
Ort: Bålsta

InläggPostat: 2010-11-09 10:57:39    Rubrik: Svara med citat

Jag föredrar för tillfället mer teknik, sparring under träningen. Dock bra uppvärmning är viktigt. Utöver fäkningen så jag styrketräning och roddmaskin. Styrka 2xveckan, 1mil roddmaskin 2xveckan. Kan säga att kroppen har kännt av att köra hårdare pass även söndagar. Träna 5-6 gånger i veckan är ganska tungt i längden.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som mikko gjort Skicka personligt meddelande
Mika KeskitaloRegistreringsdatum: 04 november 2008
Inlägg: 853
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-11-09 11:22:28    Rubrik: Svara med citat

mikko skrev:
Jag föredrar för tillfället mer teknik, sparring under träningen. Dock bra uppvärmning är viktigt. Utöver fäkningen så jag styrketräning och roddmaskin. Styrka 2xveckan, 1mil roddmaskin 2xveckan. Kan säga att kroppen har kännt av att köra hårdare pass även söndagar. Träna 5-6 gånger i veckan är ganska tungt i längden.


Det är ett riktigt tufft upplägg. Rodd är grymt bra träning, speciellt för hjärtat och syreupptagningen. Det ger bättre träning för hjärtat än t.ex. löpning och cykling.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mika Keskitalo gjort Skicka personligt meddelande
FarligastRegistreringsdatum: 01 oktober 2008
Inlägg: 482
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-11-09 12:32:43    Rubrik: Snabbhet & Fotarbete Svara med citat

Om vi nu ska prata om träning för fäktning och kampsport tror jag personligen att vi kan lägga ner så mycket styrketänk.

Personligen tränar jag bara fäktningen samt att jag spelar badminton 2 ggr i veckan. Jag tycker att många av oss, mer än styrka behöver träna koordination, spänst och explosivitet. Jag tycker mig ha fått otroligt stor hjälp av badmintonen i just fotarbete, tempoväxlingar och spänst. Givetvis krävs det kondition också för att orka träna och ta till sig träning.

Vi behöver övningar som tränar just spänst, koordination och fotarbete.

Skippar gärna 100 armhävningar för den sakens skull._________________
-------------------------------------------
Thomas Nyzell.
-------------------------------------------
"Har man väl satt ned plogen
är det bara att plöja"
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Farligast gjort Skicka personligt meddelande
MattiasRegistreringsdatum: 03 juni 2008
Inlägg: 1020
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-11-09 13:03:01    Rubrik: Svara med citat

Kul diskussion. jag är öppen för det mesta, man fastnar lätt i gamla spår när man håller träningar hela tiden så det är kul att få förslag på nya sätt att värma upp och träna.

Ett hemmafysschema låter toppen! jag vill gärna komma igång och träna hemma men så ligger man bara där och kör typ några armhävningar och sedan får man slut på inspiration. Så lite förslag på övningar och yogamickel vore mycket uppskattat. Smile

håller helt med herr Champinjonen om det han säger om kordination snabbhet och explosivitet mm. I want me some of that!_________________
Mattias
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mattias gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Mika KeskitaloRegistreringsdatum: 04 november 2008
Inlägg: 853
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-11-09 13:59:24    Rubrik: Svara med citat

Jag instämmer också med Champinjonen om att just spänst, koordination och fotarbete är sketaviktiga. Koordination tror jag är det enklaste att få till och det tror jag vi redan får rätt mycket träning av. Det går dessutom att träna någorlunda lätt hemma genom att sätta upp lite anfallsmål som man tränar mot. Men vi skulle nog behöva en del övningar där vi kombinerar koordination med situationsuppfattning, dvs att se en öppning och verkligen kunna träffa den. Jag tror vi är lite dåliga på att träna på att se luckor och på ren taktikträning.

Spänst är lite knepigare att väva in i träningen. Mest tror jag vi får det av sparringen och övningar som går mer eller mindre i full fart. Men det finns en del som man kan göra hemma, speciellt lite olika hopp. Annars finns det ett flertal intressanta pass på gymmet för de som har tid/råd att gå på gym.

Fotarbete tror jag vi behöver jobba mycket med. Men där är det också lite upp till var och en att faktiskt se till att röra på sig även i taktikträningen. Johan och jag har diskuterat det ett par gånger och de gånger vi kört teknikövningar så tycker jag det funkat bra med att vi rört på oss lite mer. Men det finns mer att göra på det området helt klart.

---

Jag föreslår att vi kör ett workshop för hemmaträning, men att vi väntar med det ett par veckor så att vi först får repetera allt från Swordfish för det måste ju vara prio 1.

Däremot kan jag ta uppvärmningen och köra med drillar och lite av övningarna jag fick med mig från Svärdfisken om det är av intresse.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mika Keskitalo gjort Skicka personligt meddelande
MattiasRegistreringsdatum: 03 juni 2008
Inlägg: 1020
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-11-09 16:25:35    Rubrik: Svara med citat

jag tycker det är av intresse iaf._________________
Mattias
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mattias gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
ingelaRegistreringsdatum: 03 juni 2008
Inlägg: 125

InläggPostat: 2010-11-09 19:33:09    Rubrik: Svara med citat

Bra diskussion. Det låter som att vi bör vara beredda att dela upp oss ibland under passen, eller helt enkelt att den som vill avstå ett visst moment / göra något annat kliver åt sidan och gör det.

* Vad gäller uppvärmning så måste jag tyvärr säga att huggande i luften fungerar dåligt för mig. Vi hade några pass under våren med "åttor" som uppvärmning, och jag blev sliten i axlarna men var fortsatt kall under hela passet. Kanske är det en styrkefråga, att jag behöver vara varm i axlarna innan jag belastar dem med stålsvärd (badmintonrack ger inte samma problem ...). Men det är väl inte svårare än jag (och ev andra) värmer upp separat och ansluter till drillarna när musklerna är mjuka.

* Som Kenny är inne på så är min åsikt känd, jag gillar fys som inslag i träningen och uppskattade de tyngre pass vi hade under en period. Det har mycket med just "spirit-tänket" att göra. (Jag är väl ung då, Mika javascript:emoticon('Wink') ) Enligt min uppfattning hör den aspekten ihop med fightingträning och är inte bara förutsättningsskapande. Därför gillar jag att även den typen av färdighetsträning förekommer under passen. Måste förstås inte vara varje gång, men emellanåt. Men givetvis ska den som inte är intresserad av det slippa ... Förslagsvis kör man det på söndagarna i början av en hyfsat lång fritränings-/sparringdel så kan den som inte vill ha fys tjuvstarta med sparringen istället.

* Jag har förstås inget alls emot att få instruktion i lämpliga övningar, även om jag just nu redan tränar i överkant. Bra kunskap att ha när det än kommer till användning!
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som ingela gjort Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2010-11-09 20:01:17    Rubrik: Svara med citat

Citat:
Jag köper helt Spirit-tänket. Jag känner mig dock lite för gammal för sånt


Jag med! Wink Men det är ett härligt sätt att odla sin sisu på och ett visst mått av helvetesjävlaranamma är både historiskt korrekt och därtill – som Ingela påpekar – fruktbart i all kamp!

Jag måste återigen säga att jag själv verkligen aldrig har tänkt på fys-träning i kampsportssammanhang som en avsikt att ”bygga” styrka. Det är faktiskt lite av en aha-upplevelse för mig att man skulle kampsportsfysa för att bygga muskler! Jag har alltid uppfattat det mer som ”viljebyggande” och en allmän check av att kroppen kan göra sådant den behöver kunna göra. ”Bygga” styrka gör man med stenarna på lekvallen Wink (när man inte sabbat tummen eller snön vräker ned).

Vad gäller fäktningsträningen har jag ingenting principiellt emot att byta ut x-antal armhävningar och sit-ups mot funktionella fäktningsdrillar så länge de genererar samma mängd kroppssmärta, flås och svett. Sedan får väl brottningsträningen ses som lite av ett specialfall eftersom den är mer ”styrkeintensiv” än fäktningen.

Citat:
Funderar även på om man skulle köra uppvärmningen från yoga (solhälsningen) under några pass


Låter coolt, kör på!


Citat:
Vi behöver övningar som tränar just spänst, koordination och fotarbete.


Apselut, herr Kantarell! Jag instämmer helt!


Sammanfattningsvis tycker jag det skulle kännas kul och angeläget att försöka utveckla fler fäktningsspecifika övningar av typen ”Göteborgarnas mittsar”, d.v.s. levande och flödande specialövningar för spänst, koordination och fotarbete. Sedan skulle jag själv hemskt gärna vara med som deltagare i en grupp med avslutande söndagsfysare som vill lida, dock helst som tränande och inte som tränare…_________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
Mika KeskitaloRegistreringsdatum: 04 november 2008
Inlägg: 853
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-11-09 21:29:24    Rubrik: Svara med citat

ingela skrev:
Vad gäller uppvärmning så måste jag tyvärr säga att huggande i luften fungerar dåligt för mig. Vi hade några pass under våren med "åttor" som uppvärmning, och jag blev sliten i axlarna men var fortsatt kall under hela passet.


Så ska det givetvis inte vara. Jag kan köpa tanken på att pulsen ska upp förrän man börjar med drillarna. Jag har själv aldrig upplevt att det vore ett problem, men vi fungerar ju alla lite olika.

Det skulle delvis kunna lösas genom att folk börjar värma upp så fort de kommer in i salen. Ofta står folk och snackar med varann ända tills en instruktör börjar tala. Jag brukar försöka plocka fram ett svärd och börja göra lite svingar för att värma upp, men om man föredrar att börja jogga eller skutta runt så går det ju lika bra. Vi är alla erfarna fäktare, vi ska inte behöva någon som leder oss genom joggning och stretchning utan vi ska faktiskt kunna känna efter själva vad vi behöver. Får ibland känslan av att det är lite för mycket skolmentalitet över våra fäktningsträningar. I Västerås hade vi ett helt annat sätt att se på uppvärmningen vilket innebar att var och en ansvarade för sin uppvärmning. Då kan man även anpassa den efter sina behov (nu när jag tänker på det så joggade nog de flesta runt lite förrän de började på drillarna, det var nog bara jag som körde på drillar direkt).

Men även med det så låter det helt ok att göra något pulshöjande tillsammans, men det ska inte behöva ta mer än 2-3 minuter.

Det du säger om att du var fortsatt kall under passet leder mig till en annan grej. De flesta rör sig alldeles för lite under passen. Bara för att man tränar teknik så betyder det inte att man ska stå still. Det här är nog ett gammalt problem inom fäktning eftersom det är så vi gjorde förr. Men det är faktiskt bättre att träna fäktning i rörelse, även när man tränar teknik. Det ger också bättre fotarbete, avståndsbedömning och en massa andra saker. Det är så jag instruerat nybörjargruppen och det har funkat bra. Om dom kan det så ska nog även fortsättargruppen kunna klara av det. Sen skulle jag också vilja se MYCKET mer intensitet i teknikträningen. Det ser faktiskt väldigt tamt ut och då är det inte så konstigt att folk förblir kalla och inte blir uttröttade av träningen. Det är dessutom inte alls bra för den fighting spirit som ni är ute efter.

Tyvärr så kan jag inte påstå att jag föregår med gott exempel, men tillsammans kanske vi skulle kunna hjälpas åt att höja träningsintensiteten.

ingela skrev:
Det har mycket med just "spirit-tänket" att göra. (Jag är väl ung då, Mika javascript:emoticon('Wink') ) Enligt min uppfattning hör den aspekten ihop med fightingträning och är inte bara förutsättningsskapande.


CEK skrev:
Jag med! Men det är ett härligt sätt att odla sin sisu på och ett visst mått av helvetesjävlaranamma är både historiskt korrekt och därtill – som Ingela påpekar – fruktbart i all kamp!


Hmm, fast den riktiga "spirit" träningen kommer alltid att vara sparringen. Det är där man kan träna på att ta smärtan och kämpa vidare trotts att kroppen skriker åt en att sluta. Kenny kan hoppa 100 gånger på min mage, men det kommer aldrig att motsvara 3 rapp på vänster skinka av Tomas Laughing

Så om ni verkligen vill träna på tuffhet så gör det i sparringen så tränar ni upp era fäktningsfärdigheter samtidigt.

CEK skrev:
Jag måste återigen säga att jag själv verkligen aldrig har tänkt på fys-träning i kampsportssammanhang som en avsikt att ”bygga” styrka. Det är faktiskt lite av en aha-upplevelse för mig att man skulle kampsportsfysa för att bygga muskler! Jag har alltid uppfattat det mer som ”viljebyggande” och en allmän check av att kroppen kan göra sådant den behöver kunna göra


Jag antog att styrkeökning var målet för jag kan inte påstå att min viljestyrka skulle öka av den fysen som vi gjort. I så fall skulle det krävas mycket mer fys och då blir det inget kvar av fäktningsträningen. Att göra 20 armhävningar då och då gör inget för min viljestyrka eller fysiska styrka, men det tröttar ut muskler som kunde användas till att bygga fäktningsfärdigheter.

Återigen så tycker jag att fysen i så fall borde ligga på slutet (vilket vi alla iof verkar vara rätt överens om). Då är man redan trött och då kan det vara idé att tvinga sig själv till mer för att bygga den där jävlaranamman. Förslagsvis gör man den i serier, t.ex. 10 upphopp, 10 situps, bakåtrullning, 10 armhävningar, 9 upphopp, 9 situps, bakåtrullning, 9 armhävningar, 8 upphopp, etc. Det brukade vi göra när jag tränade judo och den typen av övningar är tuffare än att göra en övning och dessutom bygger det spänst och rörlighet.

Men jag tycker nog att brottning och sparring återigen ger mer. Att fortsätta brottas eller sparras när krafterna är slut är mycket mer utmanande än att klämma ur sig ett par armhävningar till.

CEK skrev:
”Bygga” styrka gör man med stenarna på lekvallen (när man inte sabbat tummen eller snön vräker ned).


Bra, då är vi överens om det även om jag väljer gymmet.

CEK skrev:
Vad gäller fäktningsträningen har jag ingenting principiellt emot att byta ut x-antal armhävningar och sit-ups mot funktionella fäktningsdrillar så länge de genererar samma mängd kroppssmärta, flås och svett.


Sparring, sparring, sparring och lite mits-träning. Lägg dessutom till att man faktiskt tränar med intensitet/hastighet under hela passet så är du där + lite längre.

CEK skrev:
Sammanfattningsvis tycker jag det skulle kännas kul och angeläget att försöka utveckla fler fäktningsspecifika övningar av typen ”Göteborgarnas mittsar”, d.v.s. levande och flödande specialövningar för spänst, koordination och fotarbete.


Bra, då kanske vi alla kan fundera lite på hur vi kommer dit. Jag har en del övningar som jag tror kan funka, men det behövs säkert fler.

Och återigen: gör inte teknikövningarna så stelt och långsamt. Rör på er, öka intensiteten, kör hårdare! Helst ska man köra en och samma teknik tills man kan utföra den i sparringhastighet utifrån ett rörligt scenario. Det är inte förrän då man verkligen har lärt sig något om tekniken.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mika Keskitalo gjort Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Prat Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Sida 1 av 3

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.1 sekunder att ladda.