Forumindex
Logga in Bli medlem Vanliga frågor Medlemslista Sök Forumindex


Tankar om sparring

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Prat
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Mika KeskitaloRegistreringsdatum: 04 november 2008
Inlägg: 853
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-04-12 18:17:04    Rubrik: Tankar om sparring Svara med citat

Det känns väldigt bra att det är regelbunden sparring och jag tycker det fungerar väldigt bra (jag har tidigare t.ex. varit med om problem när det funnits personer med som absolut måste "vinna", men vi har ju verkligen inget sådant). Kul också att det är så många som deltar.

Vad jag tänkte ta upp är ett par saker som kanske skulle kunna öka utbytet av sparringen ännu mer.

Död mans hand

Ett problem jag själv har är att jag gärna stannar upp när jag träffar (eller tror jag träffar). Det är en idiotisk vana som man bör träna bort. Ett bra sätt att se till att inte skaffa sig sådana dumma vanor är att köra med någon variant på "död mans hand", dvs ett sista anfall även efter att man blivit träffad.

En väldigt bra metod är att köra precis som enligt de Belgiska kung-reglerna men för båda parter. Dvs att om man blir träffad så har man rätt att göra ett steg och en attack till. Och det är inte bara att man har rätt att göra utan man SKA göra det för att sparringkompisen ska träna på att även ta sig ur.

Då får man med tanken på stridens tre faser: början där man kliver in, mitten där teknikerna utförs och man träffar samt slutet där man på ett säkert sätt tar sig ur avstånd.

En annan variant är tresekundersregeln, dvs att man har tre sekunder på sig att anfalla även efter att man blivit träffad. Jag tycker den är lite sämre, men det spelar egentligen ingen roll.

Det viktiga är inte någon specifik regel (det är ju ingen tävling) utan det jag skulle vilja komma åt är att vi kommer överens om att faktiskt göra ett anfall till så att vi alla tränar oss på att även ta oss ur avstånd. Det gör också att man kanske inte är lika villig att slänga sig in med ett kvickt men oskyddat anfall utan man måste faktiskt använda vettiga tekniker som även skyddar en själv. Gör alltså ett sista anfall för att hjälpa er sparringpartners träning.

Dvs, det gäller inte att få in den första träffen utan det gäller att få in den enda träffen.

Så snälla, se till att hugga mig en extra gång så jag kan träna bort min dumma ovana Very Happy

Träffmarkering

Funkar bra för det mesta, men det är värt att påminna oss alla. Det är viktigt att markera träffar. Markera gärna med handen och med ord. Det är schysst mot kompisen eftersom det ger feedback som är viktig för inlärningen.

Man kan också lägga till ett eller ett par beskrivande ord om det känns väsentligt, t.ex. "snitt", "snudd", "tog mest på parerstång" eller varför inte "klockren". Det ska dock hållas kort och till det väsentliga.

Träffbedömning av ens egna anfall

Det är lika viktigt att informera om dom egna anfallen ifall det fanns något viktigt att anmärka. Om det inte finns något så behöver man inte säga något heller.

Detta är speciellt viktigt eftersom vi oftast inte hugger för fullt utan är schyssta och stoppar upp hugg (vilket är bra). Det gör att en lätt träff är svår att bedöma för den träffade eftersom han inte kan veta om anfallaren kunde ha huggit hårdare.

Det jag tycker man ska vara noggrannast med att informera om är alltså när man själv upplevde att man inte hade kunnat prestera någon ordentlig träff utan det var bara en dålig träff. I hugg kan detta vara att man inte var i något läge för att kunna hugga hårdare och i en stöt kan det vara att man verkligen stötte ut allt man kunde men nuddade ändå bara precis masken på motståndaren (som ju inte kan veta om det var en maxstöt eller om anfallaren höll igen).

Detta är viktig feedback eftersom annars kan man faktiskt tro att ens försvar inte fungerar även om det i verkligheten bara rör sig om touch-träffar som inte skulle ha orsakat någon riktig skada (skulle man i en riktig duell få ett litet sår på kinden medan man klöv skallen på motståndaren så skulle man nog varit rätt nöjd).

Temasparring

En metod jag ofta använder mig av för min träning och som jag tycker fungerar bra är teman. Jag bestämmer mig ofta före en sparringmatch för något jag som jag tänker öva på (jag informerar dock inte min motståndare om detta). Sedan försöker jag att flera gånger under matchen (men inte hela tiden) att använda det jag bestämt mig för. Det är ett bra sätt att träna olika moment, speciellt sådana som man upplever att man är dålig på. Det är också ett bra sätt att testa något man funderat på.

Testa om ni har lust.

Be om hjälp

Sparring är träning och det är helt tillåtet att be om hjälp. Antingen kan man fråga sin motståndare om saker, t.ex. kan man be honom göra om/lägga in ett anfall som man märkt man har problem med eller så kanske man kan be honom om åsikter om något som man själv gjort. Man kan också be en utomstående att titta på och komma med åsikter om något specifikt.

Man kan också komma överens om saker redan i förväg, t.ex. kan man be sin motståndare lägga in lite höger oberhau för att man själv vill testa att göra krumphau mot dom. Då kan motståndaren då och då (men inte hela tiden) göra ett höger oberhau i sparringen.

Sådant kan vara väldigt lärorikt.

Kom med kritik

Det är alltid bra att komma med konstruktiv kritik efteråt. Vad tyckte man den andre gjorde bra/dåligt och kanske ge något tips. Speciellt bra är det att berätta om man märkt att den andre signalerar sina anfall på något sätt eller har någon dålig ovana.

---

Låter det vettigt?
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mika Keskitalo gjort Skicka personligt meddelande
EgeRegistreringsdatum: 07 juli 2008
Inlägg: 597
Ort: Nolmyra, Björklinge

InläggPostat: 2010-04-12 18:43:47    Rubrik: Svara med citat

Det låter väldigt bra och igenomtänkt!_________________
----------------------------
Fredrich von Demütigen
----------------------------
www.campmalloy.se
Swords don´t run out of bullets......
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Ege gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Andreas IsakssonRegistreringsdatum: 14 maj 2009
Inlägg: 123

InläggPostat: 2010-04-13 02:56:56    Rubrik: Svara med citat

Verkar mkt vettigt.

Vet att jag själv också stannar upp när jag träffar/träffas, vilket är dumt.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Andreas Isaksson gjort Skicka personligt meddelande
MattiasRegistreringsdatum: 03 juni 2008
Inlägg: 1020
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-04-13 16:50:14    Rubrik: Svara med citat

låter väldigt vettigt tycker även jag._________________
Mattias
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mattias gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Prat Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.