Forumindex
Logga in Bli medlem Vanliga frågor Medlemslista Sök Forumindex


Mortstoss

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Ringen, Brottning
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2009-01-22 16:15:32    Rubrik: Mortstoss Svara med citat

Hej Johan, och andra intresserade. Jag har gjort lite snabb google-research ang. Ringecks första ”mortstoss”. Tydligen finns det en medicinsk term som heter ”Hjärtskakning” (Commotio cordis). Detta sker vid olyckliga tillfällen vid hård stöt mot bröstkorgen. I den patologiska litteratur jag kollat upp nämns uttryckligen boxningsslag mot hjärtspetsen eller annat slag mot bröstkorgen som knä, armbåge, huvud eller knytnäve som exempel på orsaker. Annars verkar den vanligaste orsaken till hjärtskakning vara ”baseboll i bröstet”. I USA dör tydligen ungdomar som flugor p.g.a. detta. I övrigt verkar ”hjärtskakning” ses som ngt rätt ovanligt. Jag har inte hittat Ringecks mördarstötstext på tyska men av ARMAs engelska översättning att döma så går ju den första mördarstöten till så att man griper motståndaren i kläderna ”ovanför bältet” med vänster hand samtidigt som man boxar honom/henne fett i bröstet (förslagsvis i riktning mot hjärtspetsen). Jag associerar spontant till ”the one inch punch”: http://se.youtube.com/watch?v=keS3OTNger8&feature=related

Följande länk (OBS! STARKA BILDER!): http://www.heart.co.il/images/img_01_Education/106406%2010x10.gif visar ett faktiskt fall av hjärtskakning till följd av just slag mot ”prekordiet” (området över hjärtat på framsidan av bröstkorgen). Ringecks mordstötar är således ingenting att leka med och har sannolikt den faktiska potentialen att omedelbart döda motståndaren._________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
Johan DRegistreringsdatum: 04 juni 2008
Inlägg: 241

InläggPostat: 2009-01-23 13:39:12    Rubrik: Svara med citat

Intressant! Det innebär alltså att det är sannolikt att tolkningen faktiskt bör vara ett slag mot hjärtat. För den som är intresserad har jag saxat ut en översättning av den aktuella strofen från armas forum (http://www.thearma.org/forum/viewtopic.php?t=23337&sid=1542449e84feaa5a327aa84e071d88b3) Översättningen skiljer sig dock från den som David Lindholm gjort, ska titta på hur när jag kommer hem idag.

Von mort stossen: der erst.
Greyff den man an mitt der lincken hand ober der gürtel, wo du wilt. Domitt stoß in mitt diner gerechten hand zugeschlossene (73 v )mitt kröfften ansin hertz. Do mitt greyff ain ringen, so es dir beste werden mag, vnnd folgdem ringen mitt brüchen vnd wider brüchen. Die selben bruch vnd widerbruch thu in allen ringen: zu rosß, zu füssen, gewäpnet oder bloß, zu lauffens, ligend oder vffstendig.

About the murder stike the first
Grab the man with the left hand above the belt, where you whish/want. At the same time with the hand appropriately (gerechten substantive form of gerechter ?) /or right hand closed/locked strike at his heart. With that grab him with a wrestling you may think is the best. An follow up with the breaks and counter breaks (if wider is wider=against it is possible to be more breaks wider = wieder but less likely) the same break and counter-breaks done in all the wrestling: on horse by foot, armed (as in armoured) or naked (as in with normal clothes), getting at each other, standing/couching or raising up .

Därmed känner jag att nästa fråga blir om man bör träna den här tekniken med ett slag mot hjärtat, med tanke på vilken risk ett för hårt slag skulle kunna medföra. Ett alternativ är ju att istället rikta slaget mot solar plexus, mindre riskabelt, samtidigt som det borde ge en bra ingång till brottningen. Generellt sett är tycker jag att man bör träna så nära manualerna som möjligt, men i det här fallet känns det som att en kompromiss kanske borde vara på sin plats.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Johan D gjort Skicka personligt meddelande
Marcus ARegistreringsdatum: 03 juni 2008
Inlägg: 17
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2009-01-23 15:33:55    Rubrik: Svara med citat

Då jag tittat på de slag som finns i Davids bok har jag funnit att de oftast riktar sig mot kännsliga och potentiellt dödliga träffområden (vilket är rimligt i en manual som beskriver en stridskonst) och detta är en av oraskerna till att jag inte instruerat dessa. Om man endå vill träna slag rekomenderar jag att man först lär sig de vanliga "karateslagen" mot mindrekänsliga områden tills man får tillräcklig kontroll för att utan större fara kunna rikta slag mot de mer kännsliga ställen. Risken finns ju dock alltid att nått kan gå välldigt fel i alla fall.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Marcus A gjort Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2009-01-23 16:51:04    Rubrik: Svara med citat

Jag kanske missar något men jag förstår inte vad som skiljer träning av slag och ”mortstösse” från andra tekniker. I stridskonst så handlar ju allt om livshotande tekniker, som Marcus säger är ju det själva poängen. Därför tränar vi svärdstekniker med wasters och bluntade svärd, därför kastar vi inte folk på huvudet när vi brottas, därför tar vi det lugnt när vi gör armlås etc. På samma sätt kan väl slag av olika slag (!) tränas på ett i sammanhanget rimligt sätt, d.v.s. att man i parövningar fokuserar kroppsmekanik och avstånd men lugnt och utan kraft och på ”slagkudde” tränar kraft, snabbhet och möjligtvis timing.


Vad gäller texttolkningen så tror jag på något sånt här (egen övers.):

”Grip mannen var du vill ovanför bältet med vänster hand. Slå honom så kraftfullt med din stängda högra [för de flesta av oss den ”rätta”/”gerechte” handen] hand mot hans hjärta.”

Denna tolkning följer den andra och tredje mördarstötens ”upplägg”. De handlar alla om att med vänsterhanden gripa tag i motståndaren någonstans ovanför bältet på dennes högra sida och sedan med den andra handen eller knät slå honom på något smärtsamt ställe (hjärtat, tinningen eller skrotum). Alltsammans som ett upplägg för brottningstekniker. Jfr. de japanska kampkonsternas ”atemi” och ” kyūshojutsu”.

Mina 50-öre…_________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2009-01-23 16:59:12    Rubrik: Svara med citat

Intressant och nyttig läsning för folk med sådana perversa böjelser som vi:

http://www.vardguiden.se/templates/Article.aspx?Articleid=9422_________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
Marcus ARegistreringsdatum: 03 juni 2008
Inlägg: 17
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2009-02-02 18:32:52    Rubrik: Svara med citat

CEks inlägg med länk är mycket bra att läsa och en av anledningarna till att man inte tränar slag/spark mot kroppen med fart förens man vet vad man gör och den andre vet hur man spänner kroppen för att ta emot dessa.
Anledningen till att jag inte instuerat dessa tekniker är att det inte funnits tid att göra det på ett grundligt sätt. Vist kan man gå igenom dem och visa att de finns, men ska man träna för att kunna köra dem med fart måste man föst lära sig att slå och att ta emot slag på rätt sätt för att minska risken med skador. Ett sätt är att som CEK säger, man tränar utan kraft motvarandra och med kraft mot mitsar (kuddar) tills man känner att man kan slå mot varandra med kraft och sedan stanna slagen på rätt avstånd om den andre missar en blockering eller för att markera ett avslut. Vi gör ju samma sak med svärden... först nöter vi in huggen... sedan hugger vi mot varandras svärd (hugger undan) innan vi till slut markerar träffar mot kroppen.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Marcus A gjort Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Ringen, Brottning Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.