Forumindex
Logga in Bli medlem Vanliga frågor Medlemslista Sök Forumindex


Armbrottning

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Ringen, Brottning
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2009-02-06 22:31:58    Rubrik: Armbrottning Svara med citat

Hej!
Har kollat lite på Otts brottning i von Danzig och gjort följande observation vad gäller brottningen när man gripit tag i varandras armar. Enligt transkriptionen på Hammaborgs hemsida står det:

”Eine Lektion
Wenn du mit jemandem mit den Armen ringen willst, denk immer daran, daß du ihn mit deiner linken Hand am Muskel seines rechten Arms und mit der rechten Hand auf der Außenseite seines linken Arms faßt. Zieh die linke Hand, die du am Muskel hast, schnell zurück. Ergreif mit der Rechten vorne seine linke Hand und zieh sie kräftig zu dir. Wenn du jemanden auf diese Weise gefaßt hast, führ von den folgenden Ringen dasjenige aus, welches dir am besten erscheint. ”

I min hembyggda översättning blir det ungefär:

”En lektion
När du vill brottas med någon i armarna, tänk alltid på att du håller honom med din vänstra hand på hans högra arms muskel och med höger hand på utsidan av hans vänstra arm. Den vänstra handen som du har på muskeln skall du dra snabbt tillbaka. Grip med den högra framför hans vänstra hand och dra honom kraftfullt mot dig. När du fångat någon på detta sätt så välj bland följande brottningstekniker den du tycker passar bäst.”

De ”långarmsgrepp” som vi använder baseras vad jag vet på Lindholms tolkning av Ringeck. Eftersom jag själv inte har tillgång till hans bok kan jag inte säga något om vad hans tolkning baseras på men jag har för mig att Marcus har sagt att de bl.a. jobbat med den praktiska kunskapen från den Grekisk-Romerska brottningen. För tillfället klurar jag därför på om det ”långarmsgrepp” som vi använder (ena handen håller motståndaren på avstånd genom att pressa mot axeln medan den andra handen kontrollerar armen) kanske är ett lite väl anakronistiskt inslag. Jag gissar att detta är Lindholms pragmatiska tillämpning av principer från modern brottning, i avsaknad av någon riktig beskrivning i Ringeck. (Men jag kan naturligtvis ha fel!) Kollar man de brottningsmanualer som finns så har i alla fall jag svårt att hitta exempel på ”långarmsbrottning” där man trycker mot axeln. Istället verkar de flesta avbildningar visa just hur man håller i armarna enligt Otts beskrivning.

Möjligen är detta blott en biomekanisk petitess men rent teoretiskt så inbillar jag mig att ”axelgreppet” kan ”låsa” den tryckande armen och generera en sådan kraft att brottningen blir, om inte markant så åtminstone något annorlunda. Med grepp på biceps istället för axeln så borde brottningen kunna bli något mindre ”stångningsaktig” och något mer rörlig eftersom ytterligare en led (axelleden) är med i spelet. Exempelvis kan man, som Ott beskriver, dra motståndaren till sig på ett annat sätt med handen på armen än mot axeln. Hursomhelst tycker jag att det skulle vara intressant att experimentera med olika slags ”långa armar” på nån träning för att se hur det känns._________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
Johan DRegistreringsdatum: 04 juni 2008
Inlägg: 241

InläggPostat: 2009-02-17 00:00:19    Rubrik: Svara med citat

Det låter intressant. Jag kan definitivt tänka mig att titta lite på det någon träning framöver. Ska innan dess försöka titta lite närmare på vad Ringeck (och Lindholm) säger om saken.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Johan D gjort Skicka personligt meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2009-02-18 15:03:08    Rubrik: Svara med citat

Råkade slänga en titt på den här gamla ARMA-artikeln som verkar vara inne på samma spår som jag angående armbrottningen. (Eller snarare är det väl jag som är inne på samma spår som dom…)


http://www.thearma.org/Manuals/master-ott-wrestling.html_________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Ringen, Brottning Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.