Forumindex
Logga in Bli medlem Vanliga frågor Medlemslista Sök Forumindex


Tränarforum!

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Prat
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
FarligastRegistreringsdatum: 01 oktober 2008
Inlägg: 482
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2012-11-30 14:07:26    Rubrik: Tränarforum! Svara med citat

Funderade lite på detta med mål och visioner för föreningen.

Vad är det vi tränar och vad har vi för mål med träningen?

Vi har idag inget direkt upplägg eller pedagogik för hur vi tränar (ja, det kanske vi har men inget jag är medveten om) eller vad vi har för mål med det vi gör.

Så jag är lite nyfiken på vad DU har för mål med din träning och vad du tycker att föreningen ska ha för mål med sin verksamhet.

Personligen har jag hyfsat till lite mål för egen del:

Målen med min personliga träning är att på ett bra sätt uttnyttja historiska tekniker (min egen tolkning iaf) för att lyckas bra (1-8 plats typ Swordfish) i turneringsform, samt att kunna instruera utan osäkerhet i svärd och bucklare och långsvärd.

Mina främsta medel för att åstadkomma detta är teknikträning i så nära sparring/tävligsliknande former som möjligt, alltid träna i den utrustning som jag vill sparra/ tävla i, läsa, tolka och tillämpa ett mindre antal tekniker som jag blir bekväm med.

Jag tycker att föreningen ska ha ett övergripande mål, men att vi ska också skapa tydliga personliga-/gruppmål så att det ska vara lättare att lägga upp träningar som bidrar till utveckling._________________
-------------------------------------------
Thomas Nyzell.
-------------------------------------------
"Har man väl satt ned plogen
är det bara att plöja"
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Farligast gjort Skicka personligt meddelande
MagnusRegistreringsdatum: 24 september 2008
Inlägg: 686
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2012-12-02 14:18:26    Rubrik: Svara med citat

Utmärkt initiativ tycker jag. Jag har själv tyckt att vi borde försöka strukturera upp träningen genom att fundera på våra mål med den. Men det är väldigt svårt ... Att först börja med individuella mål och tankar kan i alla fall göra det lättare för tränarna att inrikta sig åt rätt håll.

Mina övergripande mål med träningen är att kunna använda de historiska teknikerna effektivt. Jag ser inte tävlingar som något egentligt mål, men jag tycker att de är ett roligt (eller hur man nu ska beskriva det när jag samtidigt brukar vara orolig att få händerna skadade) sätt att försöka utvärdera ens nivå och jag tycker de kan vara bra att använda som delmål i träningen för att sporra sig extra och försöka få ens fäktning att fungera. Jag är mest intresserad av att fokusera på de tekniker som faktiskt går att applicera i sparring (utan att orsaka allvarliga skador), men jag tycker fortfarande att det är kul att då och då gå igenom även de litet mer elaka teknikerna för att inte missa de delarna. Själv är jag ganska road av manualläsning och tycker att det ska uppmuntras på tidigt stadium (men naturligtvis inte krävas). Om inte annat så för att man faktiskt ska få en känsla för vad som står i källorna vi har som grund och vad som måste byggas "fritt".

Enligt min mening fyller sparring två funktioner: en chans att testa hur duktig man är utan att det är väldigt kompetitivt och även en möjlighet att försöka testa nya tekniker och tolkningar. Själv blir det oftast mer av det första än det andra när jag sparras.

Vad gäller teknikträning vet jag fortfarande inte vad jag tror är bästa formen. Naturligtvis måste det vara rörliga övningar och på så sätt under sparringliknande former, men jag tror att vi måste vara duktigare på att försöka sänka hastigheterna och faktiskt få teknikerna att fungera ordentligt långsamt innan vi hafsar till dem i hög hastighet. Jag vet att jag själv ofta är dålig på att sänka tempot tillräckligt när jag har försökt köra långsammare övningar.

Just nu lägger jag min fokus i huvudsak på långsvärd och till viss del brottning. Framöver hoppas jag hinna brottas mer och även satsa en del på svärd och bucklare. På ytterligare längre sikt skulle jag gärna lära mig sabel (och/eller tidigare enhandssvärd) och eventuellt också rapir. Men tiden och träningstillfällena sätter ju gränser. Det vore roligt att kunna ställa upp i långsvärd, brottning, svärd och bucklare och sabel (i prioriteringsordning) nästa Swordfish, men jag vill ju inte göra det om jag inte åtminstone har en någorlunda koll på de historiska grunderna.

För att mer specificera mina individuella mål just nu (förändras snabbt) så gäller det nog avståndsbedömning och att ta sig in på avstånd för att anfalla samt tajming (vor, indes och nach) för att minska dubbelträffar. Jag tar gärna emot förslag på övningar. Sen vill jag även försöka bli bra på Zwerchhau igen och få Schielhau att funka, men det är litet mer specifikt.

Sen måste jag faktiskt säga att jag nuförtiden även ser den fysiska träningen i sig som ett självändamål.
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Magnus gjort Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Prat Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.