Forumindex
Logga in Bli medlem Vanliga frågor Medlemslista Sök Forumindex


UPPSALA HEMA

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Till Styrelsen
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2013-01-25 13:42:35    Rubrik: UPPSALA HEMA Svara med citat

Inspirerad av Örebroarna vill jag föreslå till årsmötet att UHFS byter namn till UPPSALA HEMA. Argumenten för varför detta är ett bättre namn får jag ta när jag inte skriver på mobilen![/b]_________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
MattiasRegistreringsdatum: 03 juni 2008
Inlägg: 1020
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2013-01-27 18:31:12    Rubrik: Svara med citat

vi tar med det till styrelsen._________________
Mattias
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som Mattias gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida
CEKRegistreringsdatum: 25 september 2008
Inlägg: 1383

InläggPostat: 2013-01-28 02:01:55    Rubrik: Svara med citat

Nu lever jag inte i någon vanföreställning om att vanans och traditionens makt inte skulle få folk att även fortsatt föredra namnet ”Uppsala Historiska Fäktskola” på vår förening. I det följande vill jag dock lufta några argument för att vi bör byta namn till Uppsala HEMA. Den omedelbara bakgrunden till detta är att Örebro Förening för Historisk Fäktkonst (ÖFHF) nyligen bytt namn till Örebro HEMA. Den mindre omedelbara bakgrunden är att jag personligen länge känt mig obekväm med vårat nuvarande klubbnamn.

Argumenten:

-Uppsala Historiska Fäktskola är ett daterat namn!
Uppsala Historiska Fäktskola låter i mina öron illa eftersom det är Fäktskolan som bestäms som historisk när det egentligen är fäktkonsten som är historisk. Uppsala Historical Fencing School skulle exempelvis tvärtom syfta på ”Historical Fencing” vilket på svenska snarast borde bli Uppsala Historisk-Fäktning Skola eller bättre Uppsala Skola för Historisk Fäktning. Hursomhelst har folk tidigare uppmärksammat mig på förekomsten av beteckningen ”Historiska institutionen” i universitetssammanhang, då utan innebörden att institutionen är historisk utan just ämnet vid sagda institution. Men, ”Historisk Fäktskola” låter ändå mysko i mina öron och alla som tycker annorlunda har jättejättefel så det så! Smile Dessutom så härrör formen ”X Historiska Fäktskola” från grundarna av Göteborgs Historiska Fäktskola som kom på detta namn i början av 2000-talet någon gång. Sannolikt ville man alludera till de ”Fechtschulen” (Fäktskolor) som man idag med senare forskningsinsatser har uppmärksammat inte var skolor i meningen klubbar utan ett slags tränings- och tävlingsevent. Ordbildningen är således inte bara illaklingande, den bär sannolikt också på gammal unken okunskap.

-Uppsala HEMA låter fräscht!
Jag anser att Uppsala HEMA låter modernt och fräscht samtidigt som det lanserar den förkortning som med sitt bredaste samlingsnamn betecknar vår verksamhet. Uppsala Historiska Fäktskola anser jag uttrycker luddiga gränser mot reenactment, SCA o.dyl. (Och inget fel på sådana verksamheter såklart!) Fler än jag har säkert fått reaktionen ”-Jaha, det är såntdär tornerspel?”, när man sagt att man håller på med historisk fäktning. Folk som är sugna på nån rolig träningsform som man kan flasha för kompisarna med tittar säkert närmare på ”Crossfit”, ”Ruffie”, ”Tae Bo”, ”Military training” och andra träningskoncept med obskyra namn än på det nördklingande ”Historisk fäktning”. Ja, vi håller på med historisk fäktning men vi håller också på med brottning och inom HEMA utövas en mängd andra varianter av ”Historisk Europeisk Kampkonst” som inte nödvändigtvis kan kallas fäktning (tänker närmast på Bartitsu). HEMA är det internationella samlingsnamnet på vår verksamhet och det är det vi bör trumma in i publik och potentiella nybörjare! Folk som är intresserad av historienörderi kommer vi alltid att nå eftersom de sannolikt utgör vår största rekryteringsbas (-guilty as charged!). Jag är dock angelägen om att vi också kan utgöra ett alternativ för folk som bara vill hitta en rolig träningsform, att kunna sno en innebandyspelare eller JUDO-snubbe/snubba i vardande utan att klubbnamnet sätter käppar i hjulet.

-It’s now or never!
Uppsala HEMA låter så fräscht att i den nära framtid när HEMA kommer att explodera och bli lika stort som innebandy så kommer det rimligtvis öppnas en konkurrerande klubb med just detta namn. De kommer att ta alla drivor av träningssugna Svenssons medan UHFS tvingas kvar i ”-Jaha, tornerspel?” –träsket!

-Först på bollen!
Göteborgs Historiska Fäktskola är tveklöst Sveriges största och mest betydelsefulla klubb vad gäller HEMA’s framväxt i Sverige. Det är också kul att så pass många klubbar därför följt deras exempel och tagit samma namn som dem, däribland Uppsala (som fram till 2008 hette ”Östra Aros Svärdsmän”)! Dock tycker jag att det vore minst lika kul att nu manifestera HEMA-Sveriges mognad med ett nytt och mer ”to-the-point”-namn. Dessutom vore det extra kul om Uppsala tidigt ville haka på det tåg som Örebroarna nu satt igång. ”I Mälardalen ligger ”X-HEMA”-klubbarna”, liksom! För vår egen del skulle man i samband med ett namnbyte kunna se över klubben som helhet och shapea upp även andra områden som ansvaret för hemsidan, kanske skapa nåt slags ”visionsdokument” – likt GHFS-arna – för föreningens utveckling o.dyl. Med ett nytt namn och en ny ”namntradition” (tillsammans med Örebro) kunde vi manifestera – för oss själva, för GHFS, för Sverige och internationellt – att svensk HEMA inte bara är GHFS utan att det också finns andra klubbar som vill bidra med sin profil, sitt arbete och sina visioner för svensk HEMA. Nota bene att ”positionerandet” mot GHFS inte handlar om att de är ”dumma”, maktfullkomliga, har koloniala ambitioner el.dyl. utan tvärtom, att visa Göteborgarna att vi inte bara vill glida med på den räkmacka som de brer åt oss utan att vi också själva försöker bidra för att ta svensk HEMA framåt. Jag kan inte tänka mig att någon i GHFS skulle tycka annat än att detta vore någonting bra! ”Uppsala HEMA” skulle s.a.s. symbolisera att Uppsalas HEMA vuxit upp och nu är redo att stå på egna ben istället för att leva i skuggan av den starka förgrundsfiguren i GHFS som haft en sådan betydelse som draghjälp och inspiration åt de andra klubbarna!

-Tydligare och bättre trycksaker!
Uppsala HEMA är ett kortare och klatschigare namn som lättare får plats på ett bra sätt på T-shirts och promo-material än Uppsala Historiska Fäktskola.


Detta är bara ett förslag och det innebär inte att jag hatar folk som inte tycker som jag eller att jag kommer att vägra befatta mig med personer som bär ”Uppsala Historiska Fäktskola” på sina tishor, det kommer jag nämligen själv att göra! Jag skulle t.o.m. sannolikt stanna kvar i klubben om den så bytte namn till ”Riddarninjornas hemliga drakdödarorden” även om jag skulle finna detta namn än värre än det nuvarande! Ett namn är bara ett namn men är samtidigt det ”härtecken” vi samlas kring och som andra identifierar oss och vår verksamhet med och därmed en rätt viktig grej! Ingen skulle bli gladare än jag om detta lilla inlägg fick folk att reflektera några varv över klubbens namn och vad man tycker att vi bör heta. Om mitt förslag röstas ned på årsmötet så förnyar vi ju om inte annat s.a.s. våra löften till namnet UHFS och blir mer på det klara med varför just detta namn beskriver vår förening så bra!_________________
CEK

"Und wisse das alle hoebischeit kompt von deme ringen und alle fechten komen ursachlich und gruntlich vom ringen "
- [The artist formerly known as] Hanko Döbringer
Till överst på sidan
Användarens profil Alla inlägg som CEK gjort Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex » Till Styrelsen Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.